KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE OVOG PROLJEĆA: OBJAVLJUJEMO DUGOROČNU PROGNOZU

Prema prognoznim modelima proljeće (1.mart – 31.maj 2020.) bi u Bosni i Hercegovini trebalo da bude toplije u odnosu na prosjeĉnu temperaturu zraka za period 1981 – 2010. godine.

Mostar, BiH -16. februar 2020: Mostarci imaju običaj kazati kako proljeće u njihov grad dolazi prije nego u ostale dijelove naše zemlje. Iako naredno godišnje doba počinje tek krajem marta, za današnji bi se dan, ako bismo sudili prema onome što smo vidjeli na ulicama, moglo reći da je bio pravi proljetni. ( Zeljko Milicevic – Anadolu Agency )
Veće pozitivno odstupanje temperature zraka oĉekuje se u aprilu. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto više od 40 posto.

Proljeće 2020. godine, u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili blago toplije. Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosjeĉnih.

Kasni mrazevi nisu isključeni. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tokom proljeća 2020. manji je od 12, a na podruĉju južne Hercegovine mraz se ne očekuje. Mostar, BiH -16. februar 2020: Mostarci imaju običaj kazati kako proljeće u njihov grad dolazi prije nego u ostale dijelove naše zemlje. Iako naredno godišnje doba počinje tek krajem marta, za današnji bi se dan, ako bismo sudili prema onome što smo vidjeli na ulicama, moglo reći da je bio pravi proljetni. ( Zeljko Milicevic – Anadolu Agency ) Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve. U naredna tri mjeseca ukupna količina padavina bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto viša. Raspored padavina prema dostupnim prognostičkim materijalima bit će neujednačen, a najviše padavina izgledno je u prvoj dekadi marta i pred kraj aprila. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti veće u odnosu na proljeće 2019. godine. Dostupni prognostički materijali za podruĉje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina kao i kraća razdoblja sa većom koliĉinom padavina, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod. Hayat.ba

Back to top button